Tandprotheticus Van Hooft in Hilversum

Veel gestelde vragen

Hieronder leest u meer over veel gestelde vragen over de verschillende soorten kunstgebitten en behandelingen, onderhoud en kosten en vergoedingen. Staat uw antwoord er niet bij of heeft u aanvullende vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op.

Contact

Soorten gebitsprotheses en behandelingen

Hoe snel kan ik bij u terecht?

Wij hebben geen wachtlijst. Voor het maken van een afspraak voor een behandeling kunt u binnen twee weken bij ons terecht. Mocht er sprake zijn van spoed, denk bijvoorbeeld aan een reparatie of een drukplek dan kunt u vaak dezelfde dag nog bij ons terecht.

Voor iedereen willen wij voldoende tijd hebben, daarom werken wij uitsluitend op afspraak. Wilt u een afspraak maken dan vragen wij u vooraf even te bellen en kijken wij naar een geschikte datum en tijd.

Afspraak maken

Hoe vaak moet ik terugkomen voordat mijn nieuwe prothese klaar is?

Er worden in principe 2 afspraken ingepland:

Afspraak 1: intake en maken van een scan
Afspraak 2: passen en plaatsen
Afspraak 3: mocht u na het dragen toch nog onverhoopt klachten hebben dan plannen wij een controleafspraak in om uw drukplekken te verhelpen. Dit behoort tot onze service.

Heb ik inspraak wat betreft het model?

Uiteraard! Samen stellen we een behandelplan op waarin wij rekening houden met uw (esthetische) wensen. Hierbij kunt u denken aan kleur, hoeveel tand er zichtbaar is met lachen of de vorm van de tanden en kiezen.

Wanneer kies ik voor een kunstgebit?

Behoud van natuurlijke elementen wordt altijd aangeraden, mits dit mogelijk is. Allerlei factoren kunnen meespelen in de keuze voor een kunstgebit. Het kan zijn dat u veel tanden of kiezen mist bijvoorbeeld door ziekte of tandbederf. Dit kan ongemakkelijk zijn voor u tijdens het eten en praten. Daarnaast speelt het esthetische aspect ook een rol. Een overstap naar een kunstgebit is altijd wennen, omdat het nooit hetzelfde is als uw natuurlijke gebit. U kunt vrijblijvend een afspraak inplannen voor meer informatie.

Afspraak maken

Wat is een noodgebit?

In vaktermen wordt een noodprothese immediaat prothese genoemd. In de praktijk wordt er ook gesproken van tijdelijke prothese of eerste prothese. Dit is uw eerste ervaring met het dragen van een kunstgebit. Deze draagt u tijdelijk. De noodprothese wordt direct geplaatste na het trekken van uw eigen tanden en/of kiezen. Na 6 maanden is uw kaak voldoende hersteld en wordt een definitief kunstgebit aangemeten.

Wat is een gedeeltelijke gebitsprothese?

Een gedeeltelijke gebitsprothese, ook wel partieel kunstgebit genoemd, is geschikt wanneer u slechts enkele tanden of kiezen mist. De missende tanden worden dan vervangen door een gedeeltelijk kunstgebit. Indien u vier of minder tanden vervangt spreekt met vaak van een plaatje.

De partiële gebitsprothese is een aanvulling op uw huidige gebit en het zorgt ervoor dat u weer een compleet gebit heeft.

Wat is een klikgebit?

Een klikgebit wordt ook wel overkappingsprothese genoemd. Het is een kunstgebit dat u draagt op implantaten. Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Meestal zijn 2 tot 4 implantaten voldoende. Hiermee blijft de prothese goed op zijn plek zitten en ervaart u optimaal draagcomfort. Een loszittende prothese en kleefpasta’s zijn hiermee verleden tijd.

Onderhoud

Hoe houd ik mijn prothese schoon?

U kunt uw prothese, zowel de binnen- als de buitenkant 2 keer per dag schoon maken met een protheseborstel en een speciaal reinigingsmiddel voor kunstgebitten. Deze kunt dit bij de drogist kopen.

Hoe vaak moet ik een nieuwe prothese laten vervangen?

Wij adviseren u om de 5 jaar uw gebitsprothese te laten vervangen voor een nieuwe. Door het dragen van een kunstgebit blijven kaken slinken en het kan zijn dat na deze periode uw prothese losser zit. Daarnaast slijt materiaal ook.

Om de 5 jaar komt u ook vanuit de verzekering in aanmerking voor een vergoeding van een nieuwe prothese. Weet u niet meer hoe oud de prothese is? Neem dan contact op met uw verzekeraar, deze kan u hierover precies informeren. Ook over de hoogte van de vergoeding.

Moet ik mijn gebit uitdoen tijdens het slapen?

Dat is het beste. Op deze manier geeft u uw kaak rust. De kaak kan dan weer goed doorbloeden omdat deze overdag wordt afgesloten door de prothese. Ook willen mensen ’s nachts wel eens tandenknarsen; als de prothese uit is zal dit uw kaak minder belasten en deze minder snel doen slinken.

Is pijn bij een nieuwe prothese normaal?

Een nieuw kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. Het zit strak tegen uw kaken aan en op sommige plaatsen misschien wel iets te strak. Daardoor kunnen pijnlijke plekken ontstaan, zogenaamde drukplekken. Heeft u hiervan last, plan een afspraak in, zodat ik uw probleem kan verhelpen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw gebitsprothese!

Kosten en vergoedingen

Wordt een digitaal vervaardigde gebitsprothese vergoed?

Ook de digitaal vervaardigde gebitsprothese valt binnen de basisvergoeding. Eigen risico en hoe u aanvullend verzekerd bent spelen een rol in de kosten die u zelf moet betalen voor een gebitsprothese. Wij kunnen een begroting voor u opstellen waarmee u bij uw zorgverzekeraar exact kunt nagaan hoeveel u zelf dient te betalen.

Contact

Stond uw antwoord er niet bij of heeft u aanvullende vragen? Neem vrijblijvend contact op.

Contact

© Van Hooft Tandprotheticus 2024 | Alle rechten voorbehouden | Design by iClicks